4 Ocak 2010 Pazartesi

Vicdani retçi Enver Aydemir için basın açıklaması yapıldı. İzmir İHD





Vicdani retçi Enver Aydemir için basın açıklaması yapıldı
İnançları nedeni ile askerlik yapmayı reddeden Aydemir'in için yapılan açıklamada askeri hapishanede işkence          gördüğü ve açlık grevine yattığı belirtildi.



İzmir (02.01.2010 )

                                                                                                                                                                   






İzmir İnsan Hakları Derneği (İHD) şubesinde Barış İçin Vicdani Retçiler vicdani ret yapan Enver Aydemir için basın açıklaması yaptı. İslami inancı nedeniyle askerlik yapmak istemediği için 31.07.2007 tarihinde tutuklanarak Eskişehir Askeri Hapishanesi’ne hapsedilen Enver Aydemir birliğine teslim olması için iki gün içinde serbest bırakılmıştı. Daha sonra 24 aralık 2009’da yapılan Barış İçin Vicdani Ret Kurultayı’na giderken yapılan GBT yoklamasında yakalama emri olduğu için gözaltına alınıp askeri mahkemeye çıkarılıp tutuklanmıştı.

Aydemir’in durumuna ilişkin yapılan açıklamada, Aydemir’in avukatına, kendisinden tektip hapishane elbiseleri giymesinin istendiğini, bunu kabul etmeyince de işkenceye maruz kaldığını aktardığı belirtildi. Aydemir’in dayatmalara karşı, ‘Asker olmadığını, olmayacağını; bu yüzden de bu kıyafeti giymeyeceğini’ söylediği belirtildi. Aydemir’e bu tutumundan kaynaklı çeşitli işkencelerin uygulandığının belirtildiği açıklamada, “Kendi elbiseleri üzerinden zorla alınarak iç çamaşırlarıyla soğukta sabaha kadar bekletilmiş ve bu yapılan uygulamayı protesto etmek için Aydemir, açlık grevine başlamıştır. Açlık grevi yaptığı için zorla revire götürülen Aydemir’e, zorla serum bağlanmış ve Eskişehir Askeri Cezaevi’ne sevk edilmiştir” denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Bizler Barış İçin Vicdani Retçiler olarak sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya için üzerlerimize zorla giydirilmeye çalışılan askeri üniformayı, elimize zorla tutuşturulan silahı reddediyoruz. Kürtlerin uzattığı barış eline kardeşlik elimizi uzatıyoruz.             Müslüman vicdani retçi Enver Aydemir’e uygulanan baskı ve işkenceyi protesto ediyor, ulusal ve uluslar arası planda insan haklarından yana olan bütün güçlerle birlikte vicdani retçi Enver Aydemirle dayanışmamızı sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.”

www.halkingunlugu.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder