11 Ocak 2010 Pazartesi

ULUSARARASI AF ÖRGÜTÜNDEN ACİL EYLEM ÇAĞRISI





VİCDANİ RETÇİ HUKUKA AYKIRI BİR ŞEKİLDE GÖZALTINA ALINDI


Vicdani retçi Enver Aydemir, 24 Aralık 2009’da İstanbul’da Vicdani Ret hakkı üzerine bir konferansa giderken tutuklandı. Uluslararası Af Örgütü Aydemir’i düşünce mahkûmu olarak tanımlıyor ve cezaevinde dövüldüğüne dair raporlardan dolayı endişe duyuyor.


Enver Aydemir avukatlarına Maltepe Askeri Cezaevi’ne giderken copla dövüldüğünü, cezaevinde askeri üniforma giymeyi ret ettiğini ve ertesi gün zorla askeri üniforma giydirildiğini ve Maltepe Askeri Cezaevi müdürü tarafından tekrar dövüldüğünü bildirdi.

Protesto amaçlı açlık grevine başladı. Aydemir, 26 Aralık’ta cezaevi revirine götürüldüğünü ve zorla serum verildiğini söyledi. 28 Aralık’ta avukatı savcılığa Aydemir’e yapılan muamele nedeniyle resmi şikâyette bulundu ve acilen adli tıp tarafından incelenmesi talebinde bulundu. Bunun yerine avukatı Uluslararası Af Örgütü’ne Enver Aydemir’in “psikolojik teste” tabii kılındığını söyledi. Benzer testlere giren Vicdani retçilerin birkaçına “ileri düzeyde anti sosyal kişilik bozukluğu” teşhisiyle ve bu yüzden “barış ve savaş zamanında askerlik yapmaya elverişli değildir” raporu verilmiştir. Uluslararası Af Örgütü bu tür raporların sadece vicdani retçi olmaları üzerinden değil herhangi psikolojik durum üzerinden verilmesinden endişelidir.

29 Aralık’ta Enver Aydemir duruşmasını beklediği Eskişehir’deki askeri cezaevine transfer edildi. Duruşma 21 Ocak’ta gerçekleşecek. Duruşmada askeri hizmeti reddetmesinden dolayı emre itaatsizlik, askerlikten kaçma suçlamalarıyla karşılaşacak.

LÜTFEN HEMEN TÜRKÇE YA DA KENDİ DİLİNİZDE YAZIN:

· Yetkililere Enver Aydemir’i derhal ve koşulsuz serbest bırakmaları çağrısında bulunun.

· Yetkililerden Enver Aydemir’in işkence veya diğer kötü muameleye maruz kalmayacağının garanti altına alınmasını isteyin ve kötü muamele iddiaları ile ilgili zamanında ve tarafsız soruşturma başlatmalarını talep edin.

· Türkiye’nin Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi’ne taraf olan bir ülke olduğunu hatırlatarak, bu yüzden vicdani ret hakkını tanımakla yükümlü olduğunu belirtin.

· Yetkililerden Aydemir’in bağımsız tıbbi muayeneye ve gerekli tıbbı tedaviye erişiminin sağlanması konusunda güvence isteyin.

LÜTFEN 18 ŞUBAT 2010’DAN SONRAKİ GÖNDERİMLERİNİZ İÇİN ÜLKENİZDEKİ ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ ŞUBESİYLE TEMASA GEÇİN:

Milli Savunma Bakanlığı
Vecdi Gönül
06100 Ankara, Türkiye
Faks: +90312 418 4737

Askeri Cezaevi Komutanlığı
Eskişehir Askeri Cezaevi
1. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı
Askeri Cezaevi
Faks: +90 222 237 5928

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu
Mehmet Zafer Uskul
Komisyon Başkanı
Bakanlıklar, 06543 Ankara, Türkiye
Faks:+90312 420 53 94

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder