5 Ocak 2010 Salı

BDP, Enver Aydemir'i Meclis'e Taşıdı


BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, vicdani reddini açıkladıktan sonra tutuklanan ve bulunduğu Eskişehir Askeri Cezaevi'nde işkence gördüğünü söyleyen Enver Aydemir'in koşullarını Meclis'e taşıdı. Tuncel, vicdani ret ile ilgili AİHM kararlarını hatırlatarak yasal düzenleme yapılıp yapılmayacağını da sordu.



BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, İslami inancı nedeniyle askerlik yapmayacağını açıklayan ve 31 Temmuz 2007'de tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderilen Enver Aydemir'in cezaevi koşullarını Meclis gündemine taşıdı.




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Tuncel, vicdani reddin Türk ve Kürt gençlerinin askere gitmek istemeyerek barışa olan özleminin ifadesi olduğunu vurguladı. Vicdani retçilerin tavrının savaşın sorgulanması ve Kürt sorununun barışçıl çözümünün tartışılması için fırsat olarak değerlendirilmesi yerine 'vatan hainliği' olarak görüldüğünü belirten Tuncel, dünyada askerliğe alternatifler yaratılmasına rağmen Türkiye'de cezalandırıldığına dikkat çekerek, vicdani reddin bir insan hakkı olduğunu kaydetti. Tuncel, "Vicdani ret; kişinin, kendisine dayatılan askerlik hizmetini etik ya da başka düşünsel kaygılarla reddetmesini kapsayan bir sivil itaatsizlik eylemidir. İkincisi, Vicdani ret hakkı, kişinin koşulsuz bir hakkıdır. Zira temel bir hak olan düşünce, kanaat ve inanç oluşturma, taşıma ve kamu önünde açıklama hakkının bir kullanımıdır. Kişi, askerlik hizmetini ve/veya silah kullanmayı, savaşmayı, mevcut koşullar içinde de reddediyor olabilir" dedi.




Aydemir'in askeri cezaevinde kaba dayak ve falakaya yatırılarak işkence gördüğü iddialarını da hatırlatan Tuncel, şu soruları sordu:

1. Enver Aydemir'e yönelik dayak, şiddet ve işkence iddialarının araştırılması ve tespitinin yapılabilmesi için kişi Adli Tıp Kurumu'na ya da bir hastaneye gönderilmiş midir?

2. İşkence iddiaları üzerine askeri cezaevinde olası sorumluların tespiti için bir soruşturma açılmış mıdır?

3. Enver Aydemir'in sağlık durumuna yönelik gerekli önlemler ve tedaviler yapılmakta mıdır?

4. Enver Aydemir'in ailesinin başörtüsünden dolayı Askeri cezaevine giremediği ve kendisiyle görüştürülmediği iddiaları doğru mudur? Başörtüsünden dolayı yaşanan bu sorun halen devam ediyor mu?

5. 24 Aralık 2009 tarihinde aktarıldığı Eskişehir Cezaevi'nde benzer sorunlarla karşılaşmaması için gereken tedbirler alınmış mıdır?

6. AİHM'in O. Murat Ülke için verdiği kararda Türkiye'nin gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına ilişkin kararın gerekleri yapılmış mıdır? Vicdani ret konusunda uluslararası mevzuata uygun yasal düzenlemeler yapılması konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır?

7. TCK'nın 318. maddesinin kaldırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır?

8. Askerlik görevini yapmak istemeyen kişiler için, askerlik süresince bu görevi yerine getirmede alternatif yöntemlerin oluşturulmasına dair bir projeniz mevcut mudur? Bu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için insan hakları çerçevesinde bir adım atmayı düşünmekte misiniz?

(Kaynak: DİHA ,HAKSÖZ HABER
)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder