21 Ocak 2010 Perşembe

Askeri Elbiseleri Giymeyen Enver Mahkemeye Getirilmedi

Halen Eskişehir Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan
 vicdani retçi Enver Aydemir, bugün (21 Ocak) 
saat 14.00'de, Eskişehir Askeri Mahkemesi'ndeki 
duruşmaya, askeri elbiseleri giymeyi 
reddettiği için getirilmedi. 



Duruşmaya katılmak ve Enver'e destek vermek için Eskişehir'e gelen grup ile polis arasında yaşanan gerginlik, gruptan 9 kişinin de mahkemeye alınması ile çözüldü.
Avukatı Davut Erkan, Enver'in sivil olduğunu ve askeri mahkemede yargılanamayacağını söyledi. Mahkeme, 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istenilen Aydemir'in yargılanmasının tek hakimli değil kurul tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtti



"Bizler, bu ülkede eline silah almayı reddeden, ölmek-öldürmek istemeyen gençler olarak artık yeter diyoruz. Gözaltı, tutuklama ve baskılar asla bizi barışın savunucusu olmaktan, halkların kardeşliğinden taraf olmaktan vazgeçiremeyecektir" diyen Vicdani Redçi Enver Aydemir’le Dayanışma İnisiyatifi mahkeme sonrası bir basın açıklaması yaptı.

Vicdani retçi, askeri mahkemede yargılanacak 

Askerlik yapmayı reddedince, 2007 yılında zorla Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülen ve ardından tutuklanarak askeri cezaevine konulan vicdani retçi Enver Aydemir'in yargılaması, Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde devam etti.

Mahkeme heyeti, sanığın işlediği suçun ağır olduğunu ve bu nedenle görevsizlik kararı vererek davanın tek hâkimli değil oluşturulan hakim heyeti tarafından yürütülmesine karar verdi.

Eskişehir 1. Hava Taktik Kuvvet Komutanlığı içerisindeki askeri mahkemede görülen davayı takip etmek için yakınları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri Eskişehir'e geldi. Askeri Mahkeme'nin bulunduğu 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı karşısındaki otogar önünde toplanan grup, bir süre polisler tarafından bekletildi. Komutanlığın önüne gitmek isteyen grup, izin verilmeyince bir süre burada bekletildi.

Yapılan görüşmelerin ardından gruptakiler daha sonra komutanlık önüne gitti. Askeri mahkemedeki duruşmayı izlemeleri için Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, kardeşleri Necip Aydemir, Abdülkadir Aydemir, Mücahit Aydemir, Amcası İbrahim Aydemir ile 9 arkadaşı ve 5 basın mensubu olmak üzere toplam 20 kişinin içeriye girmesine izin verildi. Sanık yakınları 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na girişte sıkı bir güvenlik aramasından geçirildi. Duruşma nedeniyle, 1. Hava Kuvvet Komutanlığı çevresinde poliste geniş güvenlik önlemleri aldı.

ASKERİ ELBİSE GİYMEYİNCE DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Duruşmaya, tutuklu sanık Enver Aydemir getirilmedi. Aydemir'in, askeri elbiseyi giymeyi kabul etmediği için mahkemeye getirilmediği belirtildi. Sanık Avukatı Davut Erkan ise müvekkilinin duruşmalara askeri elbise giymeden getirilmesini talep etti.

Avukat Erkan, 6 sayfadan oluşan dilekçesi ile 7 sayfadan oluşan eki ve ayrıca davanın esası hakkındaki 9 sayfadan oluşan yazılı dilekçesi ile 2 sayfadan oluşan ekini mahkemeye sundu. Avukat Erkan, "Biz esas hakkındaki savunmaya karşı savunmamızı yazılı olarak hazırladık. Bunu okuyup ibraz etmek istiyoruz. Ayrıca, özellikle Askeri Hâkimlerin bağımsız olmadığı, bu nedenle Askeri Hâkimlerin bağımsız olmadığı bu nedenle askeri mahkemelerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu konusunda düşüncelerimizi yazılı olarak hazırladık, bunları ayrı ayrı ibraz etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

AYDEMİR, HAKİM HEYETİ TARAFINDAN YARGILANACAK

Askeri Cumhuriyet Savcısı Yarbay Erol Er'in de katıldığı duruşmada, Askeri Mahkeme Hâkimi Hava Hâkim Üsteğmen Yusuf Hatip, suçun mahiyetinin ağır olduğunu, tek hâkimlikle yürütülmekte olan davanın 353 sayılı askeri mahkemelerin kuruluş ve yargılanma kanununun 19/1'inci maddesi gereğince, kurul tarafından yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Hatip; mahkemenin görevsizliğine, davanın kurul tarafından yürütülmesi için mahkeme kıdemli hâkimliğine gönderilmesine tebliğine karar verdi. Söz konusu karar bir üst kurula gönderilecek.

Kararın kabul edilmesi halinde vicdani retçi Aydemir'in, bundan sonra askeri hâkimlerden oluşturulacak bir kurul tarafından yargılanacağı kaydedildi.

Avukat Davut Erkan, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Enver Aydemir'in, yakalandığında sivil bir kişi olduğunu, bu nedenle emre itaatsizlikle yargılanmaması gerektiğini savunarak, askeri hâkimlerin de bağımsız olmadığını öne sürdü.

Baba Ahmet Aydemir ise oğlunun geçen Aralık ayında yakalanıp Maltepe Askeri Cezaevi'ne götürüldüğünü, burada işkence gördüğünü ileri sürdü. Aydemir, "Maltepe Askeri Cezaevi'nde falakaya yatırılmasına, soğuk odada durmasına tepkiliyiz. Kamera görüntülerinin izlenmesini istiyoruz. Bizim ailemizde herkes askerlik yaptı. Oğlumun askerlik yapıp yapmaması onun dini inancıdır bizi ilgilendirmez." şeklinde konuştu.

(CİHAN)
21 Ocak 2010, Perşembe

********************************************************

milliyet.com.tr

Askeri Mahkeme'den, vicdani retçinin davasına ‘görevsizlik’

Kemal ATLAN- Hakan TÜRKTAN/ESKİŞEHİR, (DHA)
BİLECİK'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda 2007 yılında dini inançları gereği askerlik yapmayı reddedince tutuklanarak cezaevine gönderilen 33 yaşındaki Enver Aydemir'in yargılandığı Eskişehir Askeri Mahkemesi, ‘görevsizlik’ kararı verdi. Mahkeme, 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istenilen Aydemir'in yargılanmasının tek hakimli değil kurul tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Enver Aydemir, 24 Temmuz 2007 tarihinde asker kaçağı olduğu gerekçesiyle İzmit'teki evinden alındı. Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülen Enver Aydemir, askerlik yapmayı dini inançları gereği reddedince tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Aydemir, 4 Ekim 2007 tarihinde Askeri Mahkeme tarafından tahliye edilerek 2 gün içerisinde mevcutsuz olarak birliğine teslim olması istendi. Tahliye olduktan sonra birliğine teslim olmayan Enver Aydemir, 24 Aralık 2009 günü Boğaziçi Üniversitesi'ndeki ‘Her Türk asker doğmaz’ adlı etkinliğe katılmak için gittiği İstanbul'da asker kaçağı olduğu için yakalandı.

Tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderilen Enver Aydemir'in duruşması bugün Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'nda bulunan Askeri Mahkeme'de yapıldı.

BABA AYDEMİR: BU ONUN DİNİ İNANCI

Duruşmayı izlemek için aralarında Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir'in de bulunduğu toplam 36 kişi, Eskişehir'e geldi. Baba Ahmet Aydemir, oğlunun geçen Aralık ayında yakalanıp Maltepe Askeri Cezaevi'ne götürüldüğünü burada işkence gördüğünü öne sürdü. Ahmet Aydemir, “Maltepe Askeri Cezaevi'nde falaka yatırılmasına, soğuk odada durmasına tepkiliyiz. Kamera görüntülerinin izlenmesini istiyoruz” dedi. Ahmet Aydemir oğlunun askerlik yapmak istememesi ile ilgi soruya ise “Bu onun dini inancıdır bizi ilgilendirmez” yanıtını verdi. Koyu bir İslami inancı olduğu belirtilen Enver Aydemir'in, dini inancı gereği ilk vicdani retçi olduğu kaydedildi.

Askeri Mahkeme'nin bulunduğu 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı karşısındaki otogar önünde toplanan grup bir süre polisler tarafından bekletildi. Komutanlığın önüne gitmek isteyen grup ile polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gruptakiler daha sonra komutanlık önüne gitti. Askeri mahkemedeki duruşmaya izlemeleri için Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, kardeşleri Necip Aydemir, Abdülkadir Aydemir, Mücahit Aydemir, 2 akrabası, 9 arkadaşı ve 5 basın mensubu olmak üzere toplam 20 kişinin içeriye girmesine izin verildi.

ENVER AYDEMİR DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Duruşmaya Enver Aydemir getirilmedi. Aydemir'in askeri elbiseyi giymeyi kabul etmediği için getirilmediği öne sürüldü. İstanbul Barosu avukatlarından Davut Erkan'ın Enver Aydemir'i savunma isteği mahkemece kabul edildi. Erkan'ın yanısıra avukat Taner Kurt da duruşmada hazır bulundu.

Enver Aydemir'in Askeri Ceza Kanunu'nun 88'inci maddesinde yer alan ‘Hizmetten kısmen veya tamamen sıyrılmak kastıyla emre itaatsizlikte ısrar’ suçundan hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı belirtildi.

Avukat Davut Erkan, mahkemeden Enver Aydemir'in duruşmalara askeri elbise giymeden getirilmesini talep etti.

MAHKEME ‘GÖREVSİZLİK’ KARARI VERDİ

Askeri Cumhuriyet Savcısı Yarbay Erol Er'in de bulunduğu duruşmada Askeri Mahkeme Hakimi Hava Hakim Üsteğmen Yusuf Hatip, tek hakimlikle yürütülmekte olan davanın 353 sayılı askeri mahkemelerin kuruluş ve yargılanma kanunun 19/1’inci maddesi gereğince kurul tarafından yürütülmesi gerektiğinin anlaşıldığını belirterek mahkemenin görevsizliğine, davanın kurul tarafından yürütülmesi için mahkeme kıdemli hakimliğine tebliğine karar verdi.

Enver Aydemir'in Eskişehir'de askeri hakimlerden oluşturulacak bir kurul tarafından yargılanacağı kaydedildi.

Avukat Davut Erkan duruşma sonrası gazetecilere Enver Aydemir'in yakalandığında sivil bir kişi olduğunu, bu nedenle emre itaatsizlikle yargılanmaması gerektiğini savunarak askeri hakimlerin de bağımsız olmadığını öne sürdü.

************************************************

Basına ve Kamuoyuna

Uluslararası sözleşmelerde temel bir insan hakkı olan vicdani red, Türkiye’de yasal güvence altına alınmış değildir. Düşüncelerinden ve inançlarından dolayı, vicdani reddini açıklayanlar askeri cezaevi, askeri mahkeme ve askeri kışla kısır döngüsünde şiddet ve işkenceye maruz bırakılmaktadır. Devlet, vicdani reddi ve vicdani redçileri ''çürük raporları'' ile görmezden geliyor, sivil ölüm kıskacında her türlü işkenceyi tüm yaşamları boyunca devam ettiriyor.

Vicdani red; kişinin ahlaki tercih, dini inanç ya da politik görüşü nedeniyle askere gitmeyi reddetmesidir.

Vicdani retçi Enver Aydemir 24 Aralık'ta “barış için vicdani ret kurultayına” katılmak için geldiği İstanbul’da tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevine konuldu. Orada işkence gördü. Daha sonra Eskişehir Askeri Cezaevi'ne konulan Enver Aydemir'in duruşması bugün görüldü.

Dini inancı gereği vicdani reddini açıklayan Aydemir, Askeri Ceza Kanunu'nun 66. ve 88. maddeleri gereği “firar” ve ”toplu asker karşısında veya hizmetten savuşmak için veya silahlı iken yapılan itaatsizlik” iddiasıyla yargılanıyor.

Enver Aydemir'e destek olmak için 6 Ocak 2010 tarihinde Ankara’da yapılan basın açıklamasına polis saldırdı. Basın açıklamasına katılan 23 kişi gözaltına alındı. Ertesi gün çıkarıldıkları savcılıkta 22 kişi serbest bırakılırken Volkan Sevinç tutuklandı. Volkan Sevinç ve 18 arkadaşı hakkında TCK madde 318 ”halkı askerlikten soğutma” suçlaması ile 6 aydan 10 yıla kadar ceza istemiyle dava açılmış durumda. Volkan Sevinç öldürmeyin dediği için ve Enver Aydemir’in maruz kaldığı işkenceyi protesto ettiği için hala tutuklu.

Dağlıca’da teslim olan askerlerin askeri mahkemede ceza almalarının gerekçeli kararıyla, militarizmin; destekçilerinin ve uygulayıcılarının ölümü nasıl kutsadığına dair açık bir örneği sergilendi. Kendileri konfor ve iktidar saraylarından palavralarını ve lafazanlık örneği sahte cesaretlerini iğrenç politikalarıyla insanlara benimsetmeye çalışıyor ama hiç kendi savaşını verebilen bir politikacı tanıyormusunuz? Biz tanımıyoruz, ama ölmediği için; neşeli bir şekilde yok edilmesi gereken cezaevlerinde, tecrit edilmiş 1 asker hala kalbimizde bir acı olarak yaşıyor.

25 yıldır bu topraklarda 40.000 canı kaybettik. 3500 köy boşaltıldı. Binlerce insan gözaltında kaybedildi. Halklar birbirine düşman edilmeye çalışıldı.

Soruyoruz; bu ülkede süren savaşta patron, başbakan, general çocuğunun öldüğünü duydunuz mu? Ölenler hep emekçi, yoksul çocuğudur.

Artık yeter, iktidarların kendi ikiyüzlü korkaklıkları ve zorbalığıyla, ezilenlerin akıtılan kanları üzerinden yürüttükleri politikalar son bulsun, anaların da akan gözyaşı dursun diyoruz! Gencecik bedenler savaşa sürülmesin!

Bizler, bu ülkede eline silah almayı reddeden, ölmek-öldürmek istemeyen gençler olarak artık yeter diyoruz. Gözaltı, tutuklama ve baskılar asla bizi barışın savunucusu olmaktan, halkların kardeşliğinden taraf olmaktan vazgeçiremeyecektir.

Barış için vicdani ret mücadelesini tüm baskılara karşı büyüteceğiz, arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız!

ÖLDÜRMEYİ REDDETMEK SUÇ DEĞİLDİR, 318’E HAYIR!
ENVER AYDEMİR’E VE VOLKAN SEVİNÇ’E ÖZGÜRLÜK!

Vicdani Redçi Enver Aydemir’le Dayanışma İnisiyatifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder